vrijdag 30 november 2012

Pompoentaartrecept

Ik heb in mijn blog nu vooral veel verhalen en foto's gedeeld, maar nog niet veel recepten.

Ik haal mijn recepten overal vandaan en vergeet soms zelfs waar ik iets gevonden heb.
Ik vind het eindresultaat vaak veel leuker dan de opsomming van ingrediënten en hoe ik daar uiteindelijk iets van kan maken.

Maar dit recept wilde ik dan toch even delen.

Op zoek naar een leuk recept voor een pompoen die niet lang meer houdbaar was, kwam ik dit recept tegen. Met zo'n naam kan het ook geen toeval zijn ;-)

(er zal dus nog een bericht volgen met het eindresultaat!)


Mary's pompoentaart
Ingrediënten
Porties: 8
·         100 gr verkruimelde digestieve koekjes
·         1 theelepel kaneel
·         40 gr suiker
·         85 gr boter, gesmolten
·          
·         60 ml koud water
·         1 eetlepel gelatine
·         300 gr gepureerde pompoen
·         3 eierdooiers
·         100 gr suiker
·         120 ml melk
·         1/2 theelepel zout
·         1/4 theelepel gemberpoeder
·         1/4 theelepel kaneel
·         100 gr suiker
·         1 theelepel vanille-extract
·         3 eiwitten

Bereidingswijze
Meng de koekkruimels, 1 theelepel kaneel, 40 gr suiker, en de gesmolten boter in een kom en druk dit mengsel aan op de bodem van een bakvorm (met opstaande randjes) van ongeveer 22 cm. Druk de kruimels ook tegen de randen goed aan. Laat afkoelen in de koelkast zodat de korst stevig wordt, ongeveer 30 minuten.

Giet het water in een kom, en voeg de gelatine erbij. Laat de gelatine zacht worden, ongeveer 5 minuten. Pak een steelpannetje. Meng de pompoen, eierdooiers, 100 gr suiker, melk, zout, gember, en 1/4 theelepel kaneel in een pan, en meng dit goed door elkaar. Verwarm het pompoenmengsel op medium-laag vuur tot het bijna kookt. Roer voortdurend door het kokende pompoenmengsel, zodat het indikt, ongeveer 5 minuten. Voeg de gelatine en water erbij. Verwijder de pan van het vuur.

Pak een nieuwe beslagkom, en klop daarin de eiwitten met een elektrische mixer stijf. Voeg geleidelijk 100 gr suiker en het vanille-extract toe en blijf mixen tot het mengsel gaat glanzen. Schep nu voorzichtig de eiwitten door het pompoenbeslag en probeer het beslag zo luchtig mogelijk te maken. Schenk het beslag nu over de taartkorst en laat de taart een paar uur of een hele nacht in de koelkast opstijven.
zo zou mijn taart er straks uit moeten zien!

Weekend!

Het is weekend!
Het is bijna Sinterklaas!
Het is bijna Zalige Zondag!

Dus nu begint de koekplanning: Welke koekjes ga ik bakken (zoet en hartig) en wanneer ga ik ze bakken?

Voor dit weekend ben ik er al uit:
Ik ga morgen bij mijn ouders thuis koekjes bakken!
Dit heeft verschillende voordelen:
- Ik zie mijn ouders weer eens
- Ik ben niet een dag alleen thuis, terwijl Wouter allerlei werk moet doen.
- Ik heb een grotere oven tot m'n beschikking - meer en sneller koekjes bakken :)
- Ik kan ergens tussendoor bij Marieke langs, om bij haar nieuwe huis te kijken!

En om alvast in bak-mood te komen .. zoek ik nu een recept voor een pompoen die écht verwerkt moet gaan worden.
Waarschijnlijk in een taart of cake ;-)

woensdag 28 november 2012

The Battle

Ik heb een tijdje geleden heerlijke Skeletkoekjes gekregen van Edo en Nina.
Met een opdracht: Maak zelf lekker(dere) koekjes!

Ik had nog deeg over van mijn promotiesnorren dus daar kon ik ook skeletten van maken!
Maar dat viel nog niet mee...

choco-skelet
De koek is mooi gelukt en smaakte goed.
Maar helaas kan je de ingedrukte vorm niet goed zien.

Ik was van plan om de botjes met witte chocola te 'markeren' maar ben bang dat dat niet gaat werken.
De chocola zal niet makkelijk blijven zitten in de botjes, maar snel over het hele koekjes stromen.
Dan toch maar een witte decoratiestift gebruiken de volgende keer.

Deze koeken zijn dus nog niet teruggegeven aan Edo en Nina.
Ik ga binnenkort een nieuwe poging wagen (ander deeg?)
en dan krijgen ze meteen hun bakblik terug!

Promotie

Ik bak elke eerste zondag van de maand Zalige Zondags-koekjes.
Elke maand een andere koekje, voor een altijd leuke comedy-avond.

De Zalige Zondag wordt georganiseerd in Café Frieda. En een dag in de maand zulke heerlijk koekjes, dat is voor veel mensen niet genoeg.
Daarom ga ik proberen om mijn koekjes vaker aan te bieden in café Frieda.
En heb ik afgelopen zaterdag dus snorren gebakken als 'promotie'.

En volgens mij sloeg het aan .. ik wacht het telefoontje nog af ;-)

Bietentaart

Ik schreef eerder dat ik van Marieke een recept had gekregen.
Het ging om een recept voor een Bietentaart.
Ze had dit recept bij haar Streekbox gekregen.

Afgelopen maandag zou ik bij Marieke gaan eten .. en ik ben daar natuurlijk niet met lege handen aangekomen.

Zondag was ik op tijd wakker om de taart alvast te maken.
Terwijl ik ging lunchen met Sabina in Utrecht, heeft Wouter de taart uit de oven gehaald!

Hij zag er goed uit!
Dus 's avonds meteen een stukje geproefd .. mmmm

biologische bietjestaart

En toen ik op maandag bij Marieke was, nog een stukje op!

tussen de witte chocola en bruine suiker zitten stukjes biet!

vrijdag 23 november 2012

Daar kan je me voor uit bed halen!

Eerder schreef ik al over mijn koekjes-cadeau aan Edo.
Snorren en Kokosroom
Hij had, terwijl ik opschepte over mijn snorren, mij lekker gemaakt met zijn leukste koekjesvorm.

Ik was erg verrast toen ik dinsdag nét in bed lag en de deurbel ging...
Edo en Nina stonden op de stoep .. met koekjes!
Omdat ze zo van mijn koekjes genoten hadden, hadden zij nu ook koekjes voor mij gebakken.

skeletkoekjes

En.. ik kreeg de koekjesvorm erbij.
Zodat ik zelf (betere? lekkerdere?) skeletkoekjes kon bakken!

Skeletje!

Ik had de foto van de koekjesvorm eerder ook al op Facebook geplaatst.
In ieder geval is Inge al fan!

Vroeger

Naast zanddeeg-koekjes bakken, was cake-versieren favoriet als meidenvermaak.
Vaak was het een gekocht cake (zelden zelfgebakken) met diverse versiering.
Op een basis van slagroom waren smarties of M&M's natuurlijk populair.
Ook versiering van Dr. Oetker kon er nog wel op.
En jam of honing, hagelslag - chocoladehagel of fruithagel .. of tumtum.. of gummibeertjes!
Zeker het laatste gaf een vreemde sensatie.

De hap kleffe cake, natte slagroom en dan taaie beertjes, als je al door chocola en harde knikkertjes had heen gebeten.

Ik heb weinig foto's uit die tijd kunnen vinden helaas..
Maakt de herinnering zelf wel mooier!

Cake versieren met Marieke

Ook Wouter versiert weleens cake met/voor mij ;-)

Binnenkort (ergens op een winteravond) ga ik met Marieke films kijken (Sound of Music!), thee drinken en weer eens cake versieren!
Met gummiberen ;-)

maandag 19 november 2012

Kokosroom!

Ik weet niet meer waar ik het gevonden of gelezen had, maar iemand schreef dat je van kokosmelk lekkere (slag)room kon maken.

Ik heb dit idee opgeslagen ..en gister uitgeprobeerd.

Ik kon het precieze recept niet meer vinden op internet, maar wel ervaringen van mensen die het ook geprobeerd hadden.
De kokosmelk-in-blik eerst goed koud laten worden in de koelkast.
Daarna het dikke gedeelte uit het blik geschept en het 'water' in blik gelaten.

De dikke room heb ik opgeklopt, met een klein beetje poedersuiker.
kokos(slag)room

Vond het nog niet heel bijzonder, dus het volgende 'vage idee' uitgevoerd:
Choco-mousse er van maken!

Een gelijke hoeveelheid pure chocola (als room) gesmolten en dat door de kokosroom geroerd, met wat extra vlokjes kokos. Verder geen toevoegingen .. behalve koelkastkou.

LEKKER!

chocococosmousse

Op zaterdagavond had ik Edo Berger al lekker gemaakt met mijn ideeën en hem beloofd dat ik het nog zou laten proeven.

Dus met dit pakketje ben ik zondagavond nog even langs de deur gegaan..
kokosroom, snorrenkoekjes, chocococosmousse

halverwege Movember

De eerste serie Snorren is gebakken!

chocosnorren
Voor de eerste lading snorren had ik een vrij simpel recept met 150 gram bloem, 75 gram suiker, 75 gram boter, 2 eetlepels cacaopoeder, 40 gram geschaafde pure chocolade.


Helaas bleef het deeg erg kruimelig, ook na ruim een uur in de koelkast.Met druk en plakwerk een aantal snorren kunnen maken .. maar vooral chocoballen gemaakt.En overgestapt naar het lukt-altijd-zanddeeg!


zandsnorren en cacaozandsnorren
Om de beurt een lading bruine (zanddeeg met cacao) snorren en blonde (puur zanddeeg) snorren gebakken.

uitdeelsnorren!

Omdat ik op zaterdagavond nog had 'opgeschept' over mijn toffe Snor-koekvormpjes tegenover Edo, de koekjes als bewijs ook afgeleverd bij Edo.
Ik verwacht nu wel zijn 'skelet-koekjes' terug ;-)

Thomas laat deze maand zijn snor staan tegen prostaatkanker.
En ook hij heeft dus koekjes ontvangen .. om te verkopen!?

toch..

Ik heb toch de naam van mijn blog aangepast.
Moet ik nu ook de blog aanpassen over het ontstaan?

Ik heb de naam gewijzigd omdat mariakoekjes makkelijker te vinden is.
En alle koekjes, taarten, cake'jes, muffins en andere dingen die ik maak zijn tenslotte
MARIAKOEKJES

:-)

iets voor jou!

Weer een inspirerende suggestie ontvangen!


dinsdag 13 november 2012

Movember

Missie voor deze maand:
Zoveel mogelijk van deze koekjes bakken :-)

snor-koekjes

maandag 12 november 2012

inspiratie

De bakparade

Leuk idee

Cookies!

Afgelopen weekend in Londen geweest.
Erg leuk... en inspirerend!

Ik ga nog niet bekend maken wat voor ideeën ik allemaal heb..de foto's komen wel langs ;-)

Ik heb me wel (ook afgelopen weekend) ingeschreven voor de de workshop "hoe bak ik een lekker koekje?" van Drs. Koekenbakker

dinsdag 6 november 2012

Bietjes

Ik heb al een paar dagen een blog ..en het slaat nu ook aan bij anderen.
Ik krijg zelfs recepttips.

Dus deze ga ik binnenkort maken, Marieke!


maandag 5 november 2012

Wat anders

Altijd dezelfde koekjes maken, gaat ooit vervelen
Dat dat moment bij mij heel laat gaat komen, dat is ook zeker.

Dus in plaats van zoete koekjes op zoek gegaan naar 'hartige' koekjes.
En ze waren lekker.

Het is bij zulke koekjes wel altijd even wennen.
Als je verwacht dat het pak melk dat je op tilt zwaar is maar het blijkt licht te zijn, maak je een rare beweging.
Als je bij koekjes een zoet smaak verwacht, doet je tong even raar als je opeens een wat zoutere smaak proeft.

havermoutkoekjes met rozemarijn

Hartig

Als ik muffins maak, maak ik vaker hartige dingen dan zoete dingen.
Of
Ik maak ook regelmatig hartige muffins.

Met rode peper, erg lekker!

kaasmuffins met rode peper

De Juf!

Ergens rond mijn verjaardag deelde ik koekjes uit in de klas.

De kinderen deden mee aan een verkiezing van 'de leukste juf'.
Iedereen kreeg een koekje en mocht voorlezen wat daarop stond.
Zo was het koekje het stemformulier.

Nou moet jij eens raden wie of dat die verkiezing gewonnen heeft ..


Herfst

Van Inge gekregen.
Zomaar .. omdat zij ze zo leuk vond

En ik ook!

herfstchocolade

Groen

Ik heb sinds een paar jaar ook een broodbakmachine in huis.

Aangestoken door mijn moeder, wilde ik ook wel wakker worden met de geur van vers brood.
En lekkere dikke boterhammen kunnen snijden. En ..ach, het is ook bakken dus ik vind het al lang leuk!

Het nadeel van de broodbakmachine is het geluid dat hij maakt en hoe makkelijk dat geluid door onze dunne muur tussen keuken en slaapkamer komt.

Dus broodbakken doen we nu vooral als we overdag tijd over hebben. Of voor 'speciale gelegenheden'.

Zoals een meiden-weekend, met als thema GROEN.
Daar hoort zelfgebakken brood bij.
De extreme versie van het heerlijke brood

Jarig!

Toen Wouter 30 werd, heb ik een taart voor hem gebakken.
Met natuurlijk een grote 30 er op om hem aan zijn leeftijd te herinneren.

Appeltaart!

Al 3,5 jaar!

Als je het zelf niet kan maken, moet je het maar zelf versieren.
Het is inmiddels al bijna 3,5 jaar geleden .. ik was nog duidelijk minder creatief toen ;-)

Voor Wouter

Fijn ontbijt

Als ik vroeg wakker ben en Wouter slaapt diep, kan ik een uitgebreid ontbijt maken.

Voor Wouter wordt het vaak "full English" - gebakken ei, gegrilde worst, spek, witte bonen in tomatensaus, champignons en geroosterd brood.
En voor mezelf ..natuurlijk het liefst muffins

muesli-kaneelmuffins met kwark

Investering

bakblik én lettervormpjes

de waarheid

bovenop een caravan, waarin taartjes/koekjes verkocht werden

Ik ben een zondagskoekje!


Waarom Zondagskoekjes?

Een zondagskind is letterlijk een persoon die op een zondag is geboren. In figuurlijke zin is een zondagskind een geluksvogel, iemand die veel geluk heeft in het leven. In de psychologie is een zondagskind iemand die altijd het positieve van alles inziet, hij/zij houdt ervan om mensen te leren kennen en kan met iedereen opschieten. Het lijkt alsof een zondagskind altijd geluk heeft, maar het is eigenlijk omdat deze persoon met iedereen goed op kan schieten, en iedereen gunt hem/haar dus ook van alles.

Het recept voor zandkoekjes is typisch Nederlands; met een paar ingrediënten kun je heerlijke koekjes bakken. Zandkoekjes bakken kun je snel even tussendoor doen, maar ook bijvoorbeeld met kinderen. Het deeg leent zich prima voor het uitsnijden van allerlei bijzondere vormpjes. Hierdoor kun je de koekjes zelfs in een mooie verpakking cadeau geven.

Ik ben niet op zondag geboren. Ik zie niet altijd het positieve van alles in.
Maar ik vind wel dat ik geluk heb in mijn leven. En dat ik zo een zondagskind ben. (naast een dinsdag-dag-na-Sinterklaas-kind)

Ik kom uit een fijn gezin, met een mooie tuin, heb een toffe baan en mijn grote liefde. Ik heb plezier in de dingen die ik doe.

Ik ben van de basisschool naar de middelbare school gegaan, nieuwe vrienden gemaakt en een leuke opleiding gevonden. Tijdens het afronden van mijn opleiding vond ik een baan waar ik meteen aan de slag kon. Vanuit die baan kon ik doorstromen naar mijn idealere baan, terwijl ik nog steeds kon blijven wonen waar ik fijn woonde met mijn grote liefde. Van het een komt het ander en daar heb ik veel geluk bij gehad. Niet alles is zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Mijn eerste herinnering aan koekjes (bakken) en taarten zijn de heerlijke appelplaattaart die mijn moeder altijd maakte.
En de kwarktaart met vers fruit die ook niet mocht ontbreken op verjaardagen.
En bij een verjaardag bracht mijn tante altijd een cake mee, met snelbinderstrepen erin.
En zelf koekjes bakken met zandkoekjesdeeg.  Waarbij niet alle deeg  een koekje werd..
Met een dobbelsteen aan leuke vormpjes maakte ik regelmatig de leukste koekjes.

Het plezier van het bakken en de liefde voor koekjes of taarten is nooit weggegaan.
Na de zandkoekjes kwamen er meer koekjes(recepten) bij.
En cake
En taart – zoet en hartig
En muffins

Ik heb ook heel veel dagen en jaren geen koekjes gebakken of taarten gemaakt. 
Maar als ik het deed, deed ik het met veel plezier.
En de bedoeling om anderen er ook een plezier mee te doen.

En zo maak ik nu zondagskoekjes.

Koekjes waar ik gelukkig van word.
Koekjes waarmee ik anderen gelukkig maak.


zondag 4 november 2012

Schoolontbijt

Er was afgelopen week nogal wat brood over van het Nationaal Schoolontbijt.
Een heerlijk ontbijt op zaterdagochtend!

Wentelteefjes

Herstel

Het beste na een marathon?

Appeltaart (AH-pakket)


Een stuk appeltaart (omdat ik appels over had en zin had om een taart te bakken)
en een Duvel!

Post!

Ik vind het leuk om koekjes te bakken.
Ik vind het leuk om koekjes weg te geven.
Ik vind het leuk om te zien dat mensen van mijn koekjes genieten.
Ik vind het leuk om koekjes te blijven bakken.

Ik vind het leuk om te schrijven.
Ik vind het leuk om kaartjes/brieven te sturen.
Ik vind het leuk om post te krijgen.

Ik vind het erg leuk dat ik dit pasgeleden in de brievenbus vond.


versier me!

Ik bak vooral koekjes, af en toe een cake en heel soms een taart.
De taarten blijven beperkt tot hartige taarten.
Of taarten met pompoen, appel of kwark.

Ik ben dus ook niet goed in taarten versieren.

Ik vind het wel leuk om af en toe mijn koekjes of vooral muffins te versieren.

muffins met limondeglazuur
Dus met liefde deze kleine cakejes gebakken en versierd.



Op de bank

Koekjes werken niet alleen voor jarigen, ook zieken en gewonden knappen op van mijn koekjes.

Eline zat met een zere enkel thuis.
We waren in de buurt en zijn toen even langs gegaan.
Met muffins (die we zelf ook meteen weer opaten bij de thee/koffie)
en met koekjes.

Sindsdien is ze fan!

bananen-rozijnenkoekjes

Rabarbar

Elke week halen we biologische groenten in huis, met het groentepakket dat we ophalen bij de Estafette
Het zijn vaak groenten van het seizoen en er zit in brief in het pakket.
Hierop staat waar de groente vandaan komt en wat je er eventueel mee kan doen (in een recept).

Natuurlijk kan je bij rabarber zelf wel bedenken dat je daar taart van maakt.
En volgens mij komt dit recept uit de Trouw en is het Noorse Rabarbertaart.

Brownie


Notencakejes


Lemony Thyme Summer cake

Ik heb een abonnement op de Flow.

Flow is een tijdschrift voor vrouwen die graag wat meer tijd voor zichzelf willen, die op zoek zijn naar authenticiteit en rust, die het leven net anders willen aanpakken en nuchtere en praktische oplossingen zoeken voor dat overvolle bestaan.

En daar staan ook regelmatig recepten in.


Het was een frisse, hartige cake (niet heel zoet, wel erg lekker)


Paasmuffins


Kaneelballetjes

Een leuker cadeau kan je iemand niet geven.

De Amerikaanse vriendin van Tex, Abi was jarig.
Ik had als verjaardagcadeau gekozen om koekjes te bakken.
Ze vierde het met vrienden in het Comedytheater, tijdens een comedyavond, en daar zou ik ook aanwezig zijn.

Ik had mijn afscheidsboek van groep 6 en daar lekkere koekjes uit gekozen.
Met veel plezier bakte ik koekjes met een nieuw, nog niet bekend of geproefd recept.

Abi was erg blij met haar verjaardagscadeau en deelde ze meteen uit aan haar vrienden.

kaneelballetjes

Het waren precies de koekjes die haar oma altijd bakte en het gaf haar de fijne herinnering aan thuis, aan oma en aan feest!

Dit recept ga ik vaker herhalen!

Afscheid groep 6

Liefde

Valentijnsdag 2011
Ik zag een leuk recept op ztrdg.nl voor een lief cakeje.
En natuurlijk het 'bouwpakketje' besteld en het cakeje maakt voor Wouter.

We hebben het met veel liefde opgegeten.
Het deed ons hart sneller kloppen (door een enorme suiker-rush!)

Herfst

Het is weer Herfst.
Er worden weer pompoenen geoogst.

Ik ben altijd weer heel blij als Thijs op bezoek is geweest, omdat hij dan (op verzoek) zakken vol pompoenen meeneemt.

Daar wordt ruimte voor gemaakt in onze krappe berging.
Om vervolgens nog lang te genieten van verse pompoensoep, gegrilde pompoen
of
pumpkin pie

Op zondag..


..ziet onze keuken er ongeveer zo uit.

We hebben niet veel ruimte, een laag aanrecht, een kleine combimagnetron
maar dat maakt de pret van het bakken niet minder.

Zalige Zondag én Koekjesdag in één!?

Elke Zalige Zondag bak ik weer Zalige Koekjes.
Maar eigenlijk pas sinds een jaar.

Vorig jaar oktober viel de Zalige Zondag samen met Koekjesdag.
Dus had ik mijn koekjes meegenomen naar de Zalige Zondag om ze daar uit te delen.
Het beviel zo goed, dat de Zalige Zondagkoekjes toen geboren zijn.
whiskyfudge
pittige pindakaaskoekjes en kokoskoekjes

Zondag

Eerste zondag van de maand is kookzondag.
en koekzondag.

De eerste zondag van de maand is ook Zalige Zondag

Elke eerste zondag van de maand komt nieuw en bewezen talent naar Cafe Frieda om hun hun beste materiaal en hun nieuwste grappen te spelen.


Zalige Zondag november

Elke Zalige Zondag bak ik weer Zalige Koekjes.

In november:
kaas-zongedroogdetomaat koekjes

olijf-kaaskoekjes
Frankabollies

Creamcheese Muffins

..Omdat er een berg was stond of omdat het even ontspannen was na een drukke week of om te vieren dat Wouter iets stoers heeft gedaan of omdat ze in de aanbieding waren.

Eigenlijk heb ik geen reden nodig om
Creamcheesemuffins (van de Lidl)
 te maken.







Niet helemaal tevreden, maar wel lekker!

Zalige Zondag oktober

Elke Zalige Zondag bak ik weer Zalige Koekjes.
In oktober viel de Zalige Zondag weer samen met Koekjesdag

Gebakken koekjes:
bramenflappen pindakaaskoekjes bramenflappen
in het papierenzakje: Frankabollies (voor de comedians)


Zalige Zondag september

Elke Zalige Zondag bak ik weer Zalige Koekjes.

In september heb ik voor het eerst ook hartige koekjes gebakken.

Kaasrolletjes, met zongedroogde tomaat
Krentenrolletjes, met appeljam

(helaas geen foto's .. zo snel waren ze al opgegeten!)