zondag 24 februari 2013

Koken uit de voorraadkast: quinoa

Gister moest ik koken-voor-1 (Wouter was al vroeg op pad)
Ik had geen zin om boodschappen te doen, dus ben mijn voorraadkast en vriezer in gedoken. Zo kwam ik uit op sperziebonen (uit blik) met champignons in kerrie met rijst (uit de vriezer)

Vandaag weer eens in de voorraadkast gedoken en toen kwam ik een pak quinoa tegen.
Weer eens wat anders.
Op internet op zoek gegaan naar een lekker recept en uiteindelijk bij de advies-website van Lassie terecht gekomen.

Korianderquinoa met kip en cashewnoten (voor 4 personen)

Ik heb overal de helft van genomen

1 pak Lassie Quinoa
300 g worteltjes met peultjes
300 g broccoliroosjes
400 gram kipfiletstukjes
1 el gemalen korianderzaad
2 el olie
1 ui, in partjes
100 g gezouten cashewnoten15 g verse koriander, blad geplukt

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de zijkant van de verpakking.
Kook de worteltjes, peultjes en broccoliroosjes 4 min. voor. 
Schep de kipfiletstukjes om met gemalen koriander en zout en peper naar smaak en roerbak ze in een wok in de hete olie in ca. 7 min. goudbruin en gaar.  Voeg na 5 min. de uienpartjes toe. 
Schep de gekookte groentes en de cashewnoten erbij en roerbak 2 min. 
Schep het korianderblad door de gekookte quinoa.
Verdeel de korianderquinoa over 4 borden en schep de roerbak van kip en groente erbij.
Extra tip: Maak de kip pittig met 1 tl sambal oelek.
Omdat ik in de supermarkt geen worteltjes met peultjes kon vinden, heb ik een zak gemengde groente genomen - broccoli, wortel en bloemkool. En natuurlijk de kip wat pittiger gemaakt met sambal.

Korianderquinoa met kip en cashewnoten 

woensdag 20 februari 2013

Smart(ies) Cookies

Vakantie = zin en tijd om koekjes te bakken.

Tijd om een succesrecept uit de kast te halen en een variatie erop te maken.
Ik ben voor chocolate-chip cookies gegaan. Een recept van Drs Koekenbakker

Vandaag met Smarties!
Helft van het deeg heb ik 'kaal' ingevroren (zonder chocoladestukjes) en de andere helft gemengd met de smarties (ongeveer 100 gram)

chocolate-Smarties cookies

Deense Kaneelkoekjes


Vakantie = zin en tijd om koekjes te bakken.

Ik had al een hele tijd een krantenartikel (uit de NRC-next, van Janneke Vreugdenhil) met een koekjesrecept in mijn portemonnee zitten.

Tijd om hem eruit te halen en de koekjes te maken!

crisp cinnamon cookies

Voor 60 – 70 koekjes:
375 gram bloem + extra om te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel fijngeraspte schil van een onbespoten citroen
125 gram blonde basterdsuiker
250 gram gezouten boter (of ongezouten boter + een snuf zout)
2 grote eieren
2 theelepels gemalen kaneel
50 gram rietsuiker

(ik heb vandaag de helft van het recept gemaakt)

Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de citroenrasp en suiker toe. 
Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met de vingers door de bloem zodat een zanderig mengsel ontstaat. 
Klop een van de eieren los, voeg toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. 
Verpak het in vershoudfolie en laat 1 uur (maar een etmaal kan ook) rusten in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Bestuif de helft van het deeg met bloem en leg het tussen twee vellen bakpapier. 
Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. 
Verwijder het bovenste vel papier en steek er met koekjesstekers (sterren, dennenbomen, engeltjes, etc) vormpjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg. 
Meng de kaneel door de rietsuiker en bestrooi de koekjes hiermee. 
Bak ze in 9 – 10 minuten gaar en goudbruin. 
Rol de rest van het deeg uit en ga zo door tot al het deeg op is.

Deense kaneelkoekjes

Spaghetti met aubergine-tomatensaus


Na mijn vakantie-koekjes in de keuken blijven hangen voor het avondeten.
We hadden nog een een stervende basilicumplant die nodig verwerkt moest worden.

Zin in pasta .. basilicum .. werd Spaghetti met aubergine-tomatensaus (4 personen)

1 grote auberginezout
  • 1 rode peper
  • 1 grote ui
  • ca. 7 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • suiker
  • (versgemalen) peper
  • 75 g ricotta
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • 400 g spaghetti
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas

Aubergine wassen, schoonmaken en in lengte halveren. 
Helften in dunne plakjes snijden. Plakjes bestrooien met zout en in zeef laten uitlekken. 
Peper wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Ui pellen, halveren en in dunne halve ringen snijden. 
In (steel)pan 2 eetlepels olie verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Peperstukjes toevoegen en kort meebakken. Tomatenblokjes, snufje suiker, zout en peper toevoegen. Tomatensaus ca. 20 minuten zachtjes laten pruttelen. 
Intussen ricotta verkruimelen. Basilicum in stukjes scheuren. 
Aubergineplakjes afspoelen en goed droogdeppen met keukenpapier. 
In koekenpan met anti-aanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten. Helft van aubergine snel aan beide kanten mooi goudbruin bakken. Uit pan scheppen en laten uitlekken op keukenpapier. Nogmaals 2 eetlepels olie verhitten en rest van aubergine goudbruin bakken. 
Spaghetti in ruim water met zout en 1 el olie beetgaar koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
Helft van ricotta en helft van basilicum door saus roeren. Spaghetti afgieten en in schaal doen. 
Saus en 2/3 deel van aubergine erdoor scheppen. Rest van aubergine, ricotta en basilicum over pasta verdelen. 
Eventueel serveren met geraspte kaas.



zondag 10 februari 2013

Gemberkoekjes

Tja.. en als ik dan mijn nieuwe kookboek weer open heb, kunnen de gemberkoekjes natuurlijk niet achterblijven...

Ze stonden de hele dag al op mijn to-do lijst.
Maar ik kwam er pas rond 19:30u aan toe om ze in de oven te doen.

Resultaat:
Warme gemberkoekjes bij een mok warme melk :-)


Hartige taart met spinazie en feta

Ook op zondag moet je eten.
Maar wat?

We hadden nog zuurkool in huis, maar daar had Wouter geen zin in.
Dus maar weer mijn 'nieuwe kookboek' erbij gepakt.
Uit dat boek eerder al Gemberkoekjes gebakken, paddenstoelensoep met geitenkaastosti's gemaakt en een heerlijke Couscoussalade met merguezworstjes.

Vandaag kwam ik de hartige taart met spinazie en feta tegen. (voor 4 personen)

400 gram verse spinazie
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
200 gram feta kaas
3 eieren
200 ml slagroom
150 gram geraspte kaas
5 plakjes bladerdeeg (voor hartige taarten, ontdooid)
zout & peper
250 gram gehalveerde cherrytomaten
1 eetlepel pesto

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de spinazie grondig en bak deze met een beetje boter in een pan totdat het geheel geslonken is.
Giet de spinazie af en laat deze uitlekken.
Klop de eieren los met slagroom en meng met de geraspte kaas. Strooi peper en zout er doorheen.
Smeer de quichevorm in met wat boter en leg het bladerdeeg erin.
Verdeel de spinazie over de bladerdeegbodem, verkruimel de feta erover en verdeel de pijnboompitten.
Giet het ei-room-kaasmengsel erover en zet de taart gedurende 45 minuten in de oven op 180 graden.

Schep de cherrytomaten om met een eetlepel pesto en zet het geheel zolang koud weg tot gebruik.
Serveer een schepje tomaten bij de ovenwarme quiche.

hartige taart met spinazie en feta

hartige taart met spinazie en feta
met
tomaten-pestosalade



zondag 3 februari 2013

Bakdag - hersteldag

Gister heb ik mini-muffins gebakken voor de Zalige Zondag van februari.
Helaas was de eerste bakplaat met mini-banaan-honingmuffins wat donker uitgevallen.

Daarom: Zondag-hersteldag.

Ik heb de helft van het recept nog een keer gemaakt en dit keer ongeveer 20 min op 175 graden gebakken.
(zonder walnootgarnering)
Ik heb de donkere muffins weggedaan en vervangen door de nieuwe muffins.

Zoek de verschillen
gebakken op 200 graden
gebakken op 175 graden

Helaas ben ik zelf niet op de Zalige Zondag aanwezig.
Hoop dat de mini-muffins goed bevallen.

zaterdag 2 februari 2013

Luie ZaterdagOntbijt

Zin in croissantjes .. maar geen zin/tijd om naar de supermarkt of bakker te gaan?
Dan maak je ze zelf .. met bladerdeeg!
Ik had het nooit eerder gedaan .. dus wel even op internet naar tips gezocht.
Eigenlijk vond ik niet veel bijzonders of echt bruikbaars.
Dus zelf maar een beetje geĆ«xperimenteerd.

bladerdeegcroissantjes
links: neutraal -  rechts: kaas

Wouter was er erg blij mee :-)

Project

Men neme een fles(je) wodka, een paar vanillestokjes, geduld...
En dan heb ik over een paar weken home-made vanille-extract!


Zalige Zondag februari

Morgen is het weer Zalige Zondag, dus vandaag een bak-zaterdag.
Hartig: Olijvenmuffins met paprika
Zoet: banaan-honingmuffins

Recepten dit keer weer uit de Allerhande.

Om veel mensen te kunnen laten genieten van de muffins, heb ik er mini-muffins van gemaakt, zonder het recept aan te passen.


Olij­ven­muf­fins met pa­pri­ka

225 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 kleine rode paprika
50 g groene olijven, zonder pit en grof gehakt
chilipeper uit de molen
1 ei
4 el groene olijventapenade
225 ml melk

1. Verwarm de oven voor op 200 °C voor. 
Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. 
Snijd de paprika in kleine blokjes. Meng de olijven, 2/3 van de paprika en naar smaak chilipeper erdoor. Maak in het midden een kuiltje. 
2. Roer in een maatbeker of kom het ei met een vork los. Roer de tapenade en de melk erdoor. 
Schenk het eimengsel in het kuiltje van bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag. 
Stop met roeren zodra er geen meel meer zichtbaar is. 
3. Schep het beslag in de muffinvormpjes en strooi de rest van de paprikablokjes erover. 
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de muffins in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Neem de muffins uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Olijvenmuffins met paprika
(niet alle muffins hebben nog extra paprika bovenop)

Ba­naan-ho­ning­muf­fins

2 bananen
50 g roomboter
150 ml vloeibare honing
2 eieren
150 ml volle melk
300 g zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
6 walnoten, in stukjes
Bovenkant formulier

Oven voorverwarmen op 200 °C. 
Bananen met staafmixer of vork pureren. (In magnetron) boter smelten. 
Honing en boter door banaanpuree roeren. Eieren loskloppen en mengen met banaanpuree. 
Melk door banaanmengsel roeren. Boven kom bakmeel met bakpoeder en kardemom zeven. Banaanmengsel met vork of pollepel snel door bakmeel scheppen (paar klontjes is geen bezwaar). 
Mengsel over muffinholtes verdelen en bestrooien met walnoot. 
Muffinvorm op rooster in midden van oven zetten en muffins in ca. 25 min. gaarbakken. 
Muffins 5 min. in vorm laten afkoelen, uit vormpjes nemen en verder op rooster laten afkoelen.

banaan-honingmuffins
Ik had de baktijd van deze mini-muffins wel aan moeten passen.
Zoals je op de foto ziet, zitten er een paar vrij donkere muffins tussen.
Bij de 2e lading (in totaal 3 gemaakt) heb ik de baktijd al aangepast.

Het nadeel van de muffins los in alleen muffinpapiertjes bakken in plaats van in een bakvorm, is dat ze niet mooi rond blijven. Zeker de hartige muffins waren eigenlijk te 'zwaar' om mooi te blijven. 

Het voordeel is dat je wel veel meer muffins tegelijk kan bakken - er passen ongeveer 24 muffins op mijn bakplaat en maar 12 muffins in mijn bakvorm.